دو خودروي مگان 1600 و زانتيا كه هر دو خودروي لوكس و گرانقيمت محسوب ميشوند ميتوانند براي متقاضيان خودروهاي با رنج قيمتي 30ميليون تومان گزينه مناسبي باشند.
اين دو خودرو كه يكي تحتليسانس شركت رنو فرانسه و ديگري تحتليسانس شركت پژو سيتروئن در كشور توليد ميشود، هر چند از لحاظ قيمتي در يك سطح قرار دارند اما طراحي مگان مربوط به سال 2000 است ولي خودروي زانتيا در سال 1993 به توليد رسيد كه اين نشاندهنده آن است كه زانتيا از طراحي قديميتري نسبت به مگان برخوردار است.
اين دو خودرو هر دو از موتور 1600 سيسي برخوردارند اما مگان با اين موتور قدرت توليد 115 اسببخار را دارد اما زانتيا با همين موتور ميتواند 110 اسببخار قدرت توليد كند از سوي ديگر شما با مگان در كمتر از 11 ثانيه ميتوانيد به شتاب 100كيلومتر دست پيدا كنيد، اما زانتيا 12ثانيه از شما براي رسيدن به اين شتاب زمان ميگيرد. از لحاظ ميزان مصرف سوخت نيز زانتيا با باك 65ليتري در هر 100كيلومتر در سيكل تركيبي 9ليتر بنزين را ميبلعد اما مگان در هر 100كيلومتر در حدود 8ليتر بنزين مصرف ميكند كه با توجه به اجراي طرح سهميهبندي بنزين خودروي مگان ميتواند بيشتر مورد توجه قرار گيرد.
همچنين مگان از لحاظ ايمني نيز توانسته گوي سبقت را از رقيب خود يعني زانتيا بربايد به طوري كه اين خودرو در مدل 1600 سيسي داراي دو ايربگ است كه اين امر موجب ميشود ضريب ايمني اين خودرو افزايش يابد اما زانتيا 1600تنها از يك ايربگ برخوردار است. با توجه به تفاوتهاي دو خودرو اگر مگان را در خيابان كمتر ميبينيد به اين دليل است كه اين خودرو كمتر عرضه ميشود از سوي ديگر خودروي مگان كه در ابتداي امر با قيمتي در حدود 22ميليون تومان در كشور پيشفروش شد به دليل كمبود عرضه طي سال گذشته قيمت 35ميليون تومان را نيز تجربه كرد اما با گذشت چند ماه قيمت اين خودرو تا حدود كاهش يافت و در حال حاضر با قيمت 30ميليون تومان در بازار عرضه ميشود اما زانتيا نيز كه طي سالهاي گذشته با قيمت كمتر از 20ميليون تومان به فروش ميرسيد به دليل كاهش عرضه افزايش 12ميليوني را تجربه كرد اما آغاز مجدد عرضه نيز نتوانست قيمت اين خودرو را كاهش دهد./ دنيای اقتصاد